Thursday, September 27, 2012

Is this a come-back?

Assalamualaikum

Puas hati. Dua bulan lebih aku tk update blog, dan selama masa dua bulan tu adalah beberapa orang yang tanya, "Eh kenapa tk update dah sekarang ni?" Dan jawapan aku untuk depa semua sama - MALAS. Ya memang aku makin malas nak jenguk blog, hmm nak buat keja sekolah pun aku malas. Apatah lagi nak buat benda lain haha. Aku terlepas benda2 yang blogger selalu update ikut musim contohnya bulan puasa, raya aidilfitri, musim gangnam style dan macam macam lah. Tapi aku tk ralat sangat pun haha tk cerita pun tkpa kan. Sekarang jam laptop tepat menunjukkan pukoi 6am. Ajaib kan? Hari jumaat dan aku bangun seawal pukul 4am, sampai sekarang aku masih belum tidoq. Cerita dia semalam aku tetidoq pukoi 8pm. So bila dah tejaga, rasa mengantuk tu langsung tkdak. Jadi bersenang lenanglah aku di atas katil bersama laptop, dengan membuka 3 tab iaitu Twitter, Youtube dan Facebook. Tktaulah pukoi berapa pulak aku nak tidoq ni hehe. Oh yes. PMR akan datang dalam masa beberapa hari ja lagi, so aku ucapkan good luck untuk calon calon di SMJK Keat Hwa, SMK Sri Ampang, SMK Convent, SMK Sultanah Bahiyah, SMK Sultanah Asma, SMK Tun Sharifah Rodziah, Maktab Mahmud Alor Setar, SMS Sains Pokok Sena, SMK Dato Syed Omar dan Kolej Sultan Abdul Hamid. Same goes to calon calon SPM. Moga kejayaan di dalam genggaman, amin.

Okay sepanjang dua bulan ni macam macam dah jadi. Bulan puasa macam tahun2 sebelumnya bagi aku, tkdak apa yang berubah. Cuma awal bulan ramadhan abah berpuasa kat Makkah, alhamdulillah rezeki dia lebih. Lepastu raya pulak, haha tahun ni aku tk demam yeay! Raya pertama kat sini, kedua kat kampung, ketiga kat penang, hmm lepastu tk ingat dah. Dan raya ketujuh aku pi kenduri kat pusat aktiviti kat stadium tu, Kak Zakiah kawin hehe masih belum terlambat kot nak ucap Selamat Pengantin Baru =) Oh yes, kakak2 aku jugak dah selamat masuk tempat belajar masing2. Yang sulung kat Universiti Sains Malaysia di Kubang Kerian (I'm not sure whether it's Kerian or Krian) Kelantan dan yang second kat Kolej Islam Antarabangsa Gombak, Selangor. Jadi sekarang ni akulah yang paling sulung kat rumah. Dan aku mempunyai kuasa penuh untuk buli ketiga tiga adik aku muahaha. Tunggulah nanti lagi dua tahun insyaAllah aku pulak yang akan duduk jauh dari rumah. Tu pun kalau ada rezeki belajar jauh, contohnya oversea ke haha tetiba teringin nak pi Dubai!

Baru baru ni aku ponteng sekolah dua hari, sebab dari Jumaat sampai Selasa aku merantau ke Shah Alam, Johor Bharu dan Kelantan. Mulanya ke Shah Alam dengan nenda naik bas, pergh lama gila tk naik bus! Dok single seat pulak kan memang layan habis. Kebanyakan penumpang dalam bus tutup tirai tapi aku dak. Aku lebih suka tengok kat luaq walaupun kadang2 aku terlena jugak haha.Yang bestnya kiri kanan aku makanan. Poket kat seat depan pun makanan. So keja aku dalam bus ialah tidoq dan makan. Baca buku pun hanya masa bus tu berenti. Tidoq kat rumah nana dua malam kot kalau tk silap, lepastu hari Ahad terus memecut ke Johor Bharu sebab ada kenduri. Sampai sana lebih kurang tengah hari la, aku melantak sungguh2 nasik kat sana sebab hari tu aku tk breakfast langsung. Pukoi 3pm, naik kereta dan terus ke Kelantan pulak. Tk payah tanya la penat ka dak, berapa jam aku asyik teperuk dalam kereta ja memang letih la cerita dia. Sampai homestay kat Kelantan aku pun tk ingat pukoi berapa sebab sepanjang jalan aku asyik lena ja. Perut pun kenyang kan hehe.

Esok tu pi amek kakak kat USM lepastu jalan jalan cari makan. Singgah kat warung apa entah aku pun tktau, aku amek nasik ikan keli kuah masak lemak & sambal belacan. Memang terangkat! Walaupun sambal belacannya bagi aku tk cukup pedas hihi. Satu benda yang aku perasan pasai Kelantan ialah semangat bola depa cukup kuat. Aku pi mana2 pun ada ja terpampang The Red Warriors depa tu, sampai naik juling bijik mata aku merata ceruk ada gambaq Khairul Fahmi Che Mat and the gang haha. Awat Kedah tk macam tu pun? Harap kat stadium ja ada banner PULUN KEDAH PULUN. Lepas makan, singgah Mydin. Beli jam baru warna oren haha suka sangat! Tapi aku bertambah tambah suka kalau ada warna pink. Tkdan nak pilih yang lawa2 sebab kakak kalut sangat haih -.- Petang tu jugak lebih kurang pukoi 5pm, bertolak balik Alor Setar. Dalam perjalanan balik tu singgah Rantau Panjang. Tkdak apa pun sebab dah lewat sangat masa tu, banyak kedai tutup. Rugi gila aku baru ingat nak shopping haha. Lepastu singgah kat Bukit Bunga, Kelantan. Beli keychain ja sebab kalau singgah lama2 takut lambat sangat sampai rumah. Bila uncle stop kat puncak titiwangsa tu, macam biasa aku tkkan turun. Dulu masa pi Terengganu abah singgah situ pun aku tk turun kereta. Tk tahan sejuk dan aku lebih memilih untuk lena. 1.10am sampai rumah. Fuh..

So di sinilah aku, dalam bilik, tk pi mana2 dah, di kala jam menunjukkan pukoi 6.33am 28 September 2012 Jumaat. Today's date supposed to be a special date for me, tapi tkpalah, abaikan, malas nak cerita. Petang ni insyaAllah balik kampung macam biasa, dan rasanya harini Aby nak mai rumah sebab nak buat keja english hehe ni yang best ni! Tapi sayang tk boleh lepak lama2 macam haritu sebab aku kena balik kampung haih. Semalam ada whatsapp dalila ajak dia keluaq hari sabtu tapi dia ada keja. Aku macam mati akal sebab dah lama gila tk shopping, wallet semakin tebal dan rasa gatai ja tangan nak perabeh duit haha aceyy. 10hb tk silap aku, dah final exam. Rasa macam asdfghjkl#$%@&* baru habeh ujian penggal dua kot, nak enjoy sat pun tkdan tengok2 dah exam lagi! Dahla kalini memang betui2 standard SPM, jebons sungguh stress gila aku. Dengan banyak subjek aku masih terkontang kanting, fizik & chemist pulak kalini confirm ada 3 paper. Ditambah add maths, engineering drawing, kejuruteraan awam...lulz aku mati -.-

Aku tktaulah bila pulak aku nak update. Sebab aku tengok last entri aku bertarikh 13 Julai 2012. Hmm tengoklah kalau Tuhan memberikan kerajinan dan idea yang lebih untuk aku, insyaAllah aku update. Tunggu entri seterusnya haha ceyy bajet mampus. Should stop now before my grandma switch off the wifi internet. Oh yes sebelum tu, aku berharap sangat agar final exam ni aku dah tk demam macam midyear & second term haritu. Seksa gila. Assalamualaikum! =)

Friday, July 13, 2012

TRUST - seconds to break.

Assalamualaikum

Yeay aku berjaya curi curi masa hujung minggu ni untuk update blog! Rasanya kalau aku pi sekolah harini, memang jawabnya tk sempat langsung aku nak update walau sekelumit. Sepatutnya aku dah bagi nama untuk program inovasi kat astech harini, katanya ada krew TV3 nak tumpang sekaki. Aku paling bersemangat haritu, hampir nak melompat bila tengok senarai nama kat makmal fizik, aku terpilih. Tapi bila dah mai hari dia, tkdak sapa nak hantaq. Aku redha. Tkdak rezeki aku nak masuk TV haha. It's okay =) Hmm, aku tengah cuba nak mengingat apa apa yang menarik jadi sepanjang minggu ni supaya aku ada idea nak update blog sampai habis dan bukannya sekerat jalan. Malangnya aku rasa, macam tkdak apa yang best pun melainkan 5S secara rasminya dah selesai. Alhamdulillah, aku rasa SEMUA warga sekolah tersangatlah lega bila benda renyah ni dah habeh haha. Semuanya berpenat lelah gotong royong satu sekolah, sampaikan sekecil kecil benda pun diamek berat contohnya batu kat atas rumput kena kutip. Rumput celah bata kena cabut. Bakul sampah kena ada parking, siap dengan label. Dan macam macam lagilah. Banyak jugak duit yang dah habeh semata mata nak sempurnakan 5S tu, termasuklah kelas aku. Belum kira dengan hutang cikgu kimia tk habeh bayaq lagi. Aku sebagai bendahari kelas yang berwibawa, agak tergugat jiwa lah setiap kali terpikiaq pasai benda tu...

Hari rabu haritu, juruaudit mai pusing satu sekolah, seperti yang sudah diketahui semua. Dan semua warga sekolah, including teachers, all the staff and students, kena pakai pin 5S yang tersangatlah comel hihi. Kebanyakan cikgu tk masuk kelas sebab kena handle their own zone, so kami akan duduk diam diam dalam kelas masing masing. Duduk diam diam means most of us will sleep haha. Terutamanya aku! Aku tk ingat hari apa, tapi aku tidoq dari 12.30pm sampai 1.30pm dalam kelas dengan sangat nyenyak. Tk dengaq apa dah masa tu, nasib tk mimpi ja haha. Tidur dalam kelas di saat cuaca yang sejuk dengan angin pulak, memang tk dapat dinafikan kenikmatannya. Aku terjaga pun sebab dengaq suara classmate aku yang konon kononnya tengah belakon jadi cikgu haha. Okay back to the wordless wednesday. Dalam pukul 1.50pm tu, one of the teachers buat pengumuman yang astech dah layak dapat sijil 5S dengan markah 85. Kami semua bertepuk tangan including me, sebab terasa penat lelah tu berbaloi. Lepastu dengan izin pengetua, kami boleh balik awal. Lagilah sakan semua pakat tepuk tangan siap dengan jerit as a background music, malah yang lompat pun ada. Bila aku dah habeh sekolah nanti, I will miss these moments :')


Oh, I'm sure all of you heard about the new baby born magazine, Hijabista. It's a magazine that is specially dedicated to 'si fashionista bertudung'. Aku penah tengok sebelum ni yang covernya Diana Amir and I thought hmm nothing special with this magazine. Tapi pagi tadi bila aku tengok covernya Maria Elena, aku sanggup korbankan dan risikokan duit aku sebanyak RM10 semata mata untuk Hijabista ni. Dan bila aku tengok isinya..memang best! Aku tahu aku memang tkdak keyakinan langsung nak keluaq rumah dengan segala jenis turban, lilitan bunga besaq atau apa apa saja yang sometimes nampak over tu tapi aku suka tengok. Hana Tajima pun ada kata, "Turban juga makin digemari, namun tanya diri anda...adakah ia 'kena' dengan jiwa anda?" InsyaAllah kalau ada duit lepasni, aku akan tetap beli majalah Hijabista. Memang minat aku kat majalah Remaja masih menebal lagi tapi sayangnya kebanyakan fashion yang depa tunjuk dalam tu kekadang menyakitkan mata. Dah tk nampak macam melayu dah aku tengok. Atau bahasa kasaqnya fashion yang perasan mat salleh haha. Oh dan aku dah follow Hijabista kat twitter dan dah like depa kat facebook hihi. Nampak dak betapa besungguh-sungguhnya aku menunjukkan minat terhadap majalah baru ni haha. Semangat betul aku. You go HIJABISTA!


Dan aku agak sedih sebab tk dapat beli Hijabista edisi pengenalan. But it's okay! I'll buy this magazine every month insyaAllah!


Nampak stylo ja hat edisi pengenalan ni haih nampaknya macam bila bila singgah rumah Aby, nak baca jugak ni. Haha

Oh yes, entri sebelum ni aku ada cakap pasal sasband's concert kan? Alhamdulillah tercapai jugak hasrat aku nak bawak mama pi sana (acecey padahal bukan duit aku). Asalnya aku nak ajak mama aje pi sana tapi mama nak bawak kakak & adik adik aku sekali, ehehe aku no hal aje. Mulanya nak amek ticket kat haideer tapi disebabkan aku terlewat amek dan ticket pun habeh dah, so kena beli kat Insaniah Hall sendiri. Mama sanggup keluar during office hours semata mata nak beli ticket haha and she bought seven tickets because she thought adik is with us. Luckily I have someone who is willing to buy the extra ticket. Dalam poster tu cakap concert begins at 8pm, tapi semalam start pukul 9pm. Alah biasalah tu bab bab menunggu ni. Dalam dewan tu, kami duduk kat 2nd row sebelah kanan dewan. Nampak betapa bersemangatnya mama? Haha. Concert tu ada three segments, first segment persembahan sasband. The second segment, quite interesting sebab ada performance from their colour guard, menyanyi pun ada. Yang menari tu ada lagu bollywood, lady gaga, asmaradana, macam macam lagilah. Yang menanyi tu pulak, dia nyanyi lagu My Baby You by Marc Anthony. Suara dia sedap! Aku suka hihi =p

Unfortunately I don't have the pictures that we took last night at Insaniah Hall during the concert. Semua gambar tu ada dalam tablet mama. I saw 'Mulan' dancing in Asmaradana or her real name is Nadia Ainul Mardhiah. Dan aku pun nampak jugak one of the colour guard masa menari lagu bollywood tu, Sharifah Batrisyia kot rasanya nama dia. Aku agak berpuas hatilah dan harapnya mama rasa berbaloi dengan duit yag dia dah bayaq tu. Mama, thanks for the all the tickets! Kalaulah aku pun boleh join pi terengganu tengok National Competition 2012 yang keat hwa jadi johan tu, alangkah syoknya. Kalahkan Victoria Institution, tkkan tk hebat lagi tera tu? Haha. Well, congratulations to both Keat Hwa Marching Band (KHMB) and Sultanah Asma School Band (SASBAND)! Oh I got one amazing picture here, it's me at the Insaniah Hall last night. But I can't upload it so you can see it here. =)

Maybe I'm going to Perlis today, kalau tk pun I'll go shopping with my mother kat Alor Setar Mall. Have a great Saturday, everybody!

Wednesday, July 04, 2012

I'm just somebody that you used to know

Assalamualaikum

People change. But most of them don't. And I admit it, I've changed =) Based on what? It's been so long since the last time I updated my blog, isn't it? Kalau dulu, dalam seminggu tu mesti wajib jugak curi curi masa nak update walaupun tkdak cerita yang nak diceritakan. Semenjak dua menjak ni aku pun tktau kenapa haha memang ada banyak hot stories tapi rasa malas nak update. Dengan kepala serabut pikiaq homework tertangguh kemain banyak, sekarang ni boleh tarik nafas lega dah kot sebab LK pun 97% selesai, nota sejarah & PKA pun dah agak tersusun sekarang ni. Kat sekolah tk berapa nak belajaq sangat sebab semua tengah sibuk dengan 5S, especially semua guru dan staf. Kami students ni turut merasa tempias penatnya, sebab kena asyik gotong royong satu sekolah, belum masuk dengan nak hias kelas lagi. Alhamdulillah sekarang sekolah pun makin lawa haha tapi yang paling penting, aku makin suka lepak dalam kelas aku sendiri sebab sangat cantik & comel! Macam kelas budak tadika pun ada haha tktaulah bila juruaudit nak habis pusing satu sekolah. Tadi sepatutnya balik 2.40pm tapi disebabkan ada mesyuarat, so balik pukoi 2pm. =)

Hari apa tktau aku tk ingat, aku ikut mama pi Al Bukhary International University sebab ada multicultural night. Agak best jugak lah, I enjoyed the performance even I was starving like hell at that time haha. Memang boleh tengok banyak budaya lah, lepastu dapat tengok negara yang kita tk penah dengaq pun selama ni contohnya Bhutan (aku tk penah dengaq lagi la setakat ni). Muka depa ala ala cindia pun ada, malay pun ada, chinese pun ada. Mama brought her tablet, so we didn't miss the chance to take some pictures with the foreigners as well as students kat AIU tu. They were fun, sporting and friendly. Mama ada ajak jugak nak begambaq dengan students yang hensem gila bapak kat sana tapi aku segan disebabkan depa hensem haha so aku berani amek gambaq dengan mereka yang 'sedang-sedang' saje haha. These were some pictures that we took during the multicultural night. Enjoy!

The students from almost all over the world
Oh, you see there? Two from the left, wearing black shirt and red cap.
When I first saw him, I thought he was Justin Bieber in black version. Haha 
*cricket sound*

I'm not sure whether the mat sallehs are Muslim or not, but the man with the 
black hat, his name is Adnan =)

Me and Hilda with Mahmadou from Gurney. I don't know where the heck on earth
is Gurney. And I'm not sure whether he's wearing his traditional costume. 
Unique, isn't it?

Me with Ngene Carljenta or better known as Carl. I think he's the most popular student 
at that night because of his outfit. Sooo striking and 'big'. Haha

And this! The most exclusive one. Do you see my excited face? Haha I got the chance to stand
right beside fake-Justin-Bieber! =D

We were there until midnight. Malaysia dapat number 3 malam tu, quite okaylah performance depa. Riuh sungguh atas pentas, depa paling ramai & happening sekali haha. And I still remember, I was sitting beside a female woman. She's from India kot, but she looked like a Malay and she sang a Bangladesh's song. Quite pretty!

And the last few weeks, we went to Cameron Highland. Just for 2 days and 1 night. Malam tu jalan jalan kat pasar malam sana, aku masih ingat susah payah perit jerih aku bertarung jalan kat sana selama beberapa jam dengan memakai heels yang agak tinggi. Dahla berbukit. I was trying to play it cool but who knows my real pain?! Sumpah itu kali pertama dan kali terakhir aku pi pasar malam pakai heels haha. The problem was I didn't know the plan for that night, and that was the only shoes that I have. Tkkan nak berkaki ayam, lagi seksa. I bought la something for my friends and myself, tapi tk banyak pun disebabkan I didn't have much money. Yang paling aku suka sekali ialah kat sana banyak jual sweaters yang sangat nice and cute! Tkdak rezeki haha tkpa maybe next time. We stayed at the apartment, and the unique thing was there were no fan or air-cond at ALL. Tapi yelah, memang langsung tk panas sebab you know how the temperature in Cameron Highland kan. Haha and the next morning I still remember the six of us felt so excited sebab bila cakap je mulut keluar asap! Tk dapat pergi oversea pun tkpa, kat sini dah merasa dah mulut keluar asap haha. We continued our journey, we went to Ipoh sebab ada Kak Shasha's engagement day lepastu balik Kedah terus. It was really tiring. 

Now, my second sister is currently studying at International Islamic College at Gombak, Selangor. This is her first time staying at hostel. I don't have the chance to meet her yet, but the time will come insyaAllah. Three days before Ramadhan pulak abah's going to Makkah nak umrah, and until now I still don't know who's going to send us to school because mama's working haha so I guess...we don't have to go to school! =p (dreaming...) And recently, something bad happened to me at school but I can't tell everything here because it was too personal. I hope my classmates will be a better 'human' after this and they must know what they're doing is totally wrong and stupid. 

Plan aku lepasni ialah nak pergi tusyen LK tapi sampai sekarang tk tercakap lagi dengan abah & mama. Entah bila aku teringat nak cakap pun tktau. Aku nak pi jugak tusyen tahun ni, tkmau tangguh sampai tahun depan sebab takut tkdan nak kampoi semua. Dengan form four ni pun serabut kepala dah, tambahla next year, diserikan lagi dengan kerja kursus bagai. Kalau ada tusyen PKA pun aku sanggup pi tapi malangnya tkdak. Lebih sadis, buku rujukan PKA & LK pun tk pernah wujud di mana mana kedai buku selama yang aku tau ni. Nasib baik aku ni tk belajaq bio, kalau dak aku tktau la apa jadi. Aku dahla jenih tk boleh nak cerna segala urat jantung bagai, dengan sel pokok sel manusia, reproduction semua tu haih naik juling bijik mata aku. Cukupla aku terseksa dengan sains ja tahun lepas -___- Hmm esok aku & ku nur farzana nak kena present oral for the second time kat cikgu luaq. Tktau lah kenapa. Rasanya setiap kelas teacher pilih 2 orang kot, entah aku pun tk sure sangat. Actually oral ni nak buat dari minggu lepas lagi tapi asyik tangguh ja, aku tktau lah pulak apa masalah depa. Oh talking about last week, I went to band comp for the first time in my whole life! I was soooo excited sebab keat hwa marching band and sahc band joined the competition. Sanggup penat balik sekolah terus straight pi stadium dengan setia pakai baju korporat. 

I took this from Afini Syahiroh's album on facebook hihi. Nampak muka penat aku tu dengan 
tudung serabai? Oh ya jumpak ramai sangat kawan lama kat sana,
termasuklah Mat Kimy si jejaka renjong. Haha aku tinggi kan?
=)

The next day we didn't go to school sebab penat gila. Lagipun kat sekolah ada sukan tara ja tu yang tk ralat sangat. Lepasni ada concert pulak, SASBAND. Aku teringin sangat nak pi, tkpa nanti nak try ajak mama =) Dekat kolej insaniah kalau tk silap aku, tiket RM28 seorang. We'll see how.

Okaylah till we meet again soon. Bye! :)

Thursday, May 31, 2012

Strong is awesome. Awesome is strong.

Assalamualaikum

Kebelakangan ni hidup agak serabut. Cuti kalini macam indah khabar dari rupa. Acewah. Aku ingatkan bolehlah nak enjoy barang serba sedikit, release tension apa semua tapi makin banyak pulak bala dok mai betimpa timpa. Hmm it's okay, aku dah biasa dengan semua ni. Seingat aku, aku dok hadap dengan benda benda macam ni since I was ten. Yes, ten years old. Umur yang aku rasa sepatutnya tk patut pun nak hadap masalah yang complicated, tapi nak buat macam mana. Ujian. Memandangkan dah 6 tahun dah so aku jadi macam lali. Sedih memang sedih, geram marah sakit hati semua tetap ada tapi tk larat nak kata apa dah. Nak mengadu kat sapa pun tktau. Adalah sekali tu aku mengadu kat cikgu sekolah, tapi aku rasa that's going to be the first and the last one. Bila aku dah start mengadu, dan 1 hari aku tu akan rosak mood serosak rosaknya. Ku jadi saksi that day..habeh ja aku bagitau masalah kat cikgu, aku menangis tk berenti. Itu pun bukan aku yang tehegeh nak pi cerita kat cikgu, cikgu tu yang panggil aku. Cerita tkdan habeh sampai Z, dah merambu rambu dah. Kekadang bila aku terluah kt blog, twitter ataupun terupdate status kat facebook, bukannya nak mintak simpati atau bukak aib atau apa pun. Aku pusing kiri pusing kanan, semua serba tk kena. Aku pun manusia..kerap buat salah. Semua tu cuma nak lepaskan rasa hati yang tengah sedih bagai nak rak ja. Tkdak makna apa pun.

Kadang kadang aku rasa macam tk patut sangat la aku nak anggap diri aku teruk sebab aku tengok ramai lagi yang ada masalah beganda ganda besar dari aku. Boleh ja depa hidup. Tapi bila masalah tu mai hempuk batang hidung sendiri, memang tk terkata apa dah. Perasaan masa tu tk boleh nak bagitau macam mana, haha aku tk tipu la kadang kadang ada jugak rasa nak buat benda bodoh contohnya lari dari rumah. Tapi alhamdulillah setakat ni aku tk penah la buat benda bodoh tu sebab aku tau aku tk sebodoh tu :) Selalu jugak aku dok pikiaq, agak agak bilalah hidup aku nak aman. Bila la semua masalah ni nak selesai. Aku bukannya nak merungut sangat pun tapi penat doh..aku pun tk larat dah. Dengan nak kampui belajaq kat sekolah yang tk tahwan lagi. Apa yang aku baca selalunya bukan masuk otak pun kalau dah telinga kiri kanan dok dengaq segala jenis maki, caci semua ni. It's not easy..sumpah bukan senang nak hadap semua ni. Aku tktaulah kenapa aku boleh tahan sabaq sampai sekarang, tk pernahnya nak memberontak ka apa kejadah semua ni. Masalah ni jadi main factor kenapa aku suka sangat spend time dengan kawan kawan aku. Bukanlah aku tk sayang family aku lagi tapi bila dok dengan kawan, jadi lupa habeh masalah. Even tk selesai satu apa pun, at least aku boleh rehat otak aku sat buat sementara waktu. Tapi aku tau, aku sepatutnya tk boleh nak lebihkan kawan sebab apa apa hal pun memang family comes first. Tkdak galang ganti. Aku tau yang tu.

So I guess, the only thing that I can do is just move on. And keep pretending like nothing happened. I'm strong and I know it! =)



Harini dah hari Khamis. Tinggal 9 hari lagi je nak besenang lenang kat rumah, bangun lewat dan online sepanjang hari. Lepasni tk boleh dah sebab kalau dah sekolah, memang tkdak chance la nak goyang kaki macam sekarang. Oh ya aku agak excited sekarang sebab tahun ni memang aku jarang gila baca novel, sebijik novel pun aku tk penah beli lagi tahun ni. Tapi kakak aku beli novel baru kemarin so aku tumpang aje hihi. InsyaAllah sebelum sekolah start, aku habehkan dah novel tu. Bila ingat pasai sekolah, terus teringat pasai homework yang satu apa pun aku tk sentuh lagi. Haih malas gila..aku ingat nak start buat homework hujung minggu ni kot. Hmm plan asalnya harini nak keluaq hang out dengan kawan kawan, tapi tk jadi disebabkan beberapa masalah yang tk boleh nak elak. Lagipun tengah hari tadi hujan lebat dengan angin kuat menggila. Alah biasa la, kalau plan nak keluaq ramai ramai macam ni memang susah nak jadi. Kalau plan sikit sikit orang jadi la ahakz. So plan aku, nak tidoq rumah syaza hari selasa dan keluaq pi alor setar mall hari rabu sekali dengan aby. Tapi tk confirm apa lagi pun sebab aku tk tanya mama lagi, aby pun baru nak tanya syaza boleh ka dak. Hmm harapnya plan kalini menjadi :')

Kakak aku kata, Snow White and The Huntsman best, tkdak la loqlaq & 13 tahun ke atas je. Dan ini maknanya aku boleh tengok hihi ni yang syok ni. Aku harap sangat mama boleh bagi keluaq minggu depan, sebelum sekolah dah mula start. Bila sekolah dah start ni, memang tipis la peluang nak tengok wayang. Nak keluaq pun boleh pi takat library aje hihi. Oh yes, saja nak habaq yang hari ini dalam sejarah sebab first time aku makan nasik dengan daging. Sebab lauk harini cuma daging masak kicap & daging masak merah haha. So aku goreng telur dua bijik, lepastu makan daging. Hmm not bad la, boleh diterima perut hihi. Okay aku tktau apa motif aku cerita pasai benda ni. Yang penting aku tk sabaq nak keluaq minggu depan dan aku tk sabaq nak tengok semua homework aku settle :) Ah dengaq cerita, ada family vacation nanti pi Terengganu & hmm satu lagi tempat aku tktau pulak. Yeay ni yang aku suka ni haha. Esok insyaAllah aku nak keja kat kopitiam, sebab duit makin kurang kalau dok rumah ni. Duit sekolah pun tk dapat. Ah okay aku rasa idea aku makin kurang. Perut pon koi lapaq. So moleklah kot kalau takat ni ja entri hihi bye =)


"Money can't buy happiness. But money can solve some major problems."
- The Other Khairul

Sunday, May 27, 2012

It's holiday. Whatcha say?

Assalamualaikum

Aku tahu sekarang ni banyak hati yang sedang bergumbira kalau nak dibandingkan dengan hati yang gundah gulana. Tk kisahlah macam mana susah pun midyear exam haritu, yang penting sekarang dah cuti. Pasal result, homework apa semua tu tolak ke tepi sat. Ini masanya nak release segala beban yang ada tesangkut kat bahu dan tekumpoi kat otak. 6 hari aku betungkus lumus jawab midyear exam yang soalannya boleh tahan haprak. Susahnya hanya Tuhan yang mengetahui, tambah tambah subjek chemist & lukisan kejuruteraan. Jangan tanya pasaipa kalau aku fail -.- Ah tkmau pikiaq! Memandangkan cuti ada 2 minggu, so aku ingat seminggu ni aku tkmau pikiaq apa langsung pasai sekolah. Aku nak enjoy sepuas hati hahah next week baru aku start settle pasai homework dan sebagainya. Tapi cemana pun selasa ni aku kena pi sekolah, disebabkan astech terlampau giat buat program 5S apa bala tktau dan kena pi gotong royong. Yang bestnya para outsiders sahaja yang kena mai, budak2 hostel tk payah sebab rumah depa kan jauh. It's okay, plan yang tk best tu aku dah ubahsuai jadi best. Aku plan nak pi makan kat D5 dengan aby, jalan kaki. Tk tanya lagi mama & abah, kalau depa bagi green light maka...aku akan pergi.

Khamis haritu exam subjek Bahasa Melayu paper 1 sahaja. Quite okay la, nasib baik idea aku tk blank di pertengahan jalan. Aku target A la insyaAllah tapi wallahualam la cikgu nak bagi apa kat aku. Ah usah khuatir, aku & aby kan anak kesayangan cikgu BM hahah. Lepas rehat tu ada program 5S lah kononnya, tapi classmates aku kemas sikit sikit ja dan aku, aby, humaira, poah & reen dok melukis =) Sampailah balik, singgah surau dulu lepak lepak kat sana then terus berjalan kaki menuju ke KFC simpang kuala. Sementara nak sampai tu, jenuh amek gambaq dulu guna camera reen & liyana. Sampai KFC, biaq lepas penat dulu barulah aku order. Aku makan ayam seketui sahaje tu pun dah kenyang sebab ayam tu terlebih saiz hahah. Dan di waktu itulah aby bagaikan terkena serangan jantung pabila melihat kakaknya turut menjamu selera di situ haha aiseh malu lah kawan, dahla tengah syok sembang buhong dengan haideer haha. Lepas habeh makan, aku, anwar, reen, aby & ku singgah guardian. Aku & aby borong chocolate sampai RM20 dah akulah yang paling banyak sekali beli wahaha. Selesai beli chocolate, aku & aby balik rumah aby. Yeay tidoq rumah aby malam tu best sangat, family dia baik gila gila. Dan aku pinjam baju kelawar aby hihih. The next morning, aku ikut dia berniaga kat pasar simpang kuala & siap breakfast lagi kat sana. Best kay aku suka sangat. Rasa tenang cemana tktau heheh. Petang tu abah mai amek hmm so sad! Oh yes, congratulations for you & haideer. I love both of you :') Haideer please make sure you take a good care of aby, or I won't hesitate to kill you. Kay?



Masuk harini, dah dua hari aku keja kat kopitiam. Tapi nak banding harini dengan kemarin..kemarin lebih gila. Memang penat sampai aku tk sempat nak duduk langsung! Sebab yang handle kedai masa tu 3 orang sahaja iaitu aku, kakak aku & abang sham. Aku tktaulah abah pi mana, memang tiap tiap sabtu dia tkdak kat kedai. Harini pun boleh gagah penat la jugak, tapi yang aku syoknya kepenatan aku terbayar dengan gaji yang berbaloi baloi haha. Oh yes sebelum aku lupa, kemarin kakak aku ajak keluaq sebab boring dok rumah. Aku pun disebabkan rajin yang terlebih, ikut la dia. Kami pi Smile Yogurt kat tesco mergong tu. Aku boh perisa original punyalah banyak, campur dengan banana chocolate. Lepastu letak la topping segala chocolate chip bagai apa bala tu. Harganya hmm berbaloi lah dengan apa yang kita makan tu. Tapi rasanya emm...tkdak la sedap sangat kalau ikut tekak aku ni. Tambah tambah perasa original tu. Yuck macam nak muntah aku. Haha wahajiaq gila aku pi hina Smile Yogurt. Aku tk habeh pun makan benda alah tu. Lepas tu singgah tesco pulak. Plan asal nak makan KFC sebab tk kenyang, tapi aku teman kakak aku pi beli beg dulu -.- Lepas beli beg, dok ronda kat atas tu, tetiba nampak 1 kedai baju ni. Eh rasa macam tk penah nampak..baru kot. Singgah la. NIAT ASAL NAK SINGGAH JE. Diulangi NIAT ASAL NAK SINGGAH JE. Tapi aku bagaikan orang gila meroyan masuk dalam kedai tu sebab baju cantik sangat dan RM19.90 sahaja woi! So plan nak makan KFC tu hilang entah ke mana, aku tk tahan dan terus terbeli satu helai blouse yang amat comel pada pandangan mata aku. Sengih terus tk kata apa dah. Selesai beli baju sehelai, terus balik. Takut tergoda lagi dan duit akan terus melayang hahah.

Aku ingat minggu ni, aku nak keluaq hari Isnin dan hari Khamis. Nak tengok wayang sangat sangat..aku kempunan gila sebab tahun ni tk berkesempatan lagi nak tengok wayang. Kesian gila kan kat aku? Dikala semua orang syok melayan Battleship lah, The Avengers lah, Dark Shadows dan apa bagai lagi, aku boleh tenganga ja dengaq depa cerita. Satu apa pun tktau. Sadis sungguh hidup aku ni -.- So aku nak lepas gian la tengok wayang, kalau boleh nak tengok Men In Black 3 & The Snow White. InsyaAllah la kalau boleh. Lepastu plan aku lagi, nak ajak girlfriends mai tidoq kat rumah hari Rabu, lepastu esoknya keluar pi alor setar mall tengok wayang. Yang tu tk confirm lagi la sebab belum tanya mama & nenda. Kalau semua pakat bagi green light, maka aku akan jadi orang paling bahagia dalam dunia haha. Hampir 5 bulan wei tk jejak kaki dalam panggung..dapat bayang dak perasaan aku? Tk cuci mata tengok abang panggung yang segak bergaya tu..haih. Hahaha k gatai. Dan sekarang ni aku teramat excited dengan plan depa nak mai sleep over rumah aku tu..hihi. Aby, reen, yat, hana & ku. Shitah pun nak tapi malangnya dia ada kat sungai besi sekarang ni. Alah nanti shitah pi tidoq rumah yasin ja lah huahua. Dapat bayang keseronokan spend time with lovely girlfriends? Ah gilalah..satu perasaan yang can't describe by words! Hmm tadi aku baca blog reen, dia update pasai girlfriends & boyfriends dia sekarang ni hihih suke sangat! Me love you reen!

Selasa kena pi sekolah, argh malas gila..tapi tkpa dapat jumpak aby heheh. Tambah pulak aku dok dengaq desas desus mengatakan cikgu kelas aku nak bawak chocolate cake. Kalau dia bawak maka..aku yang akan habehkan semua tu hahah sebab semua sedia maklum yang cikgu kelas aku tu memang expert dalam bab masak apa jenih makanan pun. Mesti ala ala secret recipe dah emm yummeh. Tu pun kalau dia bawak la..kalau dia tk bawak, aku dengan aby boleh pi pelahap kat D5 hihi. Ingatkan nak ajak dalila sekali, tapi dah sarah kata dalila balik kelantan hmm me so sad. Ah apa kata ajak syaza? Dahla rumah dia dekat aje hihi ni yang syok ni. Kalau dapat jumpa syaza, aku nak peluk dia tkmau lepas dah! 4 bulan lebih dah kot tk nampak rupa...mana rindu pun hmm :( Oh ye, budak matrik semua masuk harini kan? Eloklah, depa masuk kakak aku keluaq haha. Setakat ni alhamdulillah kakak aku baru selamat buat exam nak jadi cikgu bio kat SMKA Kedah, lepastu interview kat USM Kubang Krian, Kelantan. Esok insyaAllah interview lagi kat UUM Sintok. Tktaulah dia nak dapat yang mana haha. Oh dengaq cerita jugak best student astech 2011 sambung belajaq kat UTP ye? Bakal engineer insyaAllah, haha Mukh Current. Good luck, semua pakat pandai pandai. Aku ja dok cangak bulu tang ni lagi..tk tahwan nak jadi apa haha. Hmm ok idea koi kurang. Enjoy your holidays. Bye! =)

Friday, May 18, 2012

Examination's week

Assalamualaikum

Sanggup curi masa study semata mata nak update blog kesayangan. Nampak kesungguhan dan pengorbanan aku yang tk ternilai ni? Ahaha ok tk nampak tkpa. Aku baru lepas baca blog maria elena & fatin liyana. Hmm maria ada buat video baru tau, tajuknya "Dedication To Haters". And I was like..gosh this video's so cool! Maria pun cool! Dia watlek je walaupun ada haters yang bash dia secara umum. Kalau aku belum tentu lagi boleh rilek, siap buat video ucap thanks kepada haters -___- Fatin liyana pulak tk habeh lagi cerita pasai trip to Korea, dan aku pun jeles berterus-terusan. Betambah jeles bila dia jalan jalan kat Korea dengan isteri Ally Iskandar iaitu Farah Lee yang sangat segak comel meletup tip top tu haha. Hmm k rezeki aku tk sampai lagi nak melancong luar negara. Eh esok kan ada orang nak mai rumah wuwu. Aby, yat, haideer & anwar. Aku ajak hana & reen, tapi tktau depa boleh mai ka dak. Nak study maths & LK sama sama. Ahad ni exam modern maths & LK ye kawan kawan, wish me luck. Maths tu aku tk berapa nak risau sangat, insyaAllah lulus (eh confident ja aku ahaha) tapi LK tu seriously memang aku risau. Ditambah pula dengan aku yang langsung tkdak bakat melukis ni, terpaksa pulak hadap dengan subjek lukisan kejuruteraan. Payah nak mampus. Aku tk paham macam mana medai & fikri boleh score A+ masa first test haritu. Markah aku atas pagar ja, nasib baik tk fail. Phewwh!

Kemarin exam add maths sahaja. Aku rasa kalau add maths aku tk pulun last minute, memang tk boleh jawab dah kemarin. Alhamdulillah la tk sesusah haritu, insyaAllah tk fail. Aku tk berani nak target A hihi we'll see how. Ada jugak 1-2 soalan yang aku sangkut, tapi kali ni aku tk tinggai satu soalan pun macam haritu. Aku gagah jawab jugak walaupun aku tktau. Dan 15 minit sebelum waktu habeh..aku siap tetidoq lagi sampai mimpi. Actually bukan ada niat nak tidoq pun. Ketas soalan tebukak, pensel dah kat tangan. Aku bajet macam nak jawab sambil letak kepala, tetiba tetidoq sebab cuaca masa tu hujan renyai ditambah angin sepoi bahasa. Aku pulak dok tepi tingkap. Ah apa lagi, layanlah. Bayangkanlah betapa nyenyaknya aku tidoq sampai mimpi bagai haha. Petang tu balik lewat, sebab kononnya nak study maths & LK dengan aby, haideer, anwar, reen, liyana, hana, ku & yat. Tapi tk study sangat pun disebabkan ada aral yang melintang. Hmm pak guard astech tu aku tk paham sungguh la. Kenapa depa kena buat orang menyampah kat depa? Cuba jadi macam pak guard keathwa dulu, haii sumpah baik aih. Sampai boleh sembang lepak sekali. Gatai pun dak. Pak guard astech macam dok bajet cikgu disiplin ja, melebih lebih. Kalau ya pun nak bajet garang, cakap la guna bahasa yang boleh diterima otak. Ini kurang ajar tk tentu pasal. Kan dah kena troll face dengan aku wahaha.

Oh yes terlupa pulak aku. Sepupu aku bertunang harini. Tunangnye bakal nurse, manakala sepupu aku ni pulak dah selamat menjadi seorang polis. Hmm tk silap aku depa nak kahwin hujung tahun ni kot. Ataupun sebelum hujung tahun. Entah aku pun tk sure. Eh buat apa la nak betunang lama lama kan? Macam ada sorang hamba Allah ni selalu kata, "Awai tk kalot." Hahaha. Selamat bertunang abang jijie & kak anis! Moga selamat ke jinjang pelamin & kekal sehingga ke akhir hayat ye. Me love both of you!


Tinggai seminggu ja lagi nak sekolah. Lepastu cuti panjang 2 minggu. Aku akan menikmati cuti aku sepenuhnya..sebab hari sekolah ialah hari yang teramat tersangat memenatkan. Betullah momokan yang aku dapat sebelum masuk astech, sekolah tu giat sungguh sampai hampir setiap hari balik lambat. Pukul 5.30pm tu dah biasa & normal, tapi kalau balik 2pm tu dikira luar biasa pulak haha. Aku tktau la sama ada aku boleh survive kalau masuk hostel pulak. Plan aku & aby cuti dua minggu ni sangatlah membuatkan aku berasa teruja. Perkara pertama yang aku akan buat masa cuti nanti ialah tengok wayang. Sebab tahun ni aku tk pernah langsung tengok wayang. Banyak dah movie syok yang aku terlepas, boleh tadah telinga dengaq ja orang dok cerita. Hmm kesian aku kan. Tapi apa apa pun kena perabeh exam dulu dan pastikan aku buat sehabeh baik untuk mengelakkan phone dirampas oleh abah nanti. InsyaAllah. Aku dok risau chemist, physics & LK. Kalau fail la aiee tktau nak kata. Sebab peristiwa fail dalam exam ni last jadi kat aku masa form one. Tu pun sekali ja then tk penah fail dah. Tkkan peristiwa nak berulang. Hmm tk mustahil terjadi dan tk mustahil tk terjadi. Haha tudia ayat macam keling. Aku penah curi curi masuk kelas 4KE1, lepastu dok usha 1 meja ni. Wallahualam meja sapa, tapi tk silap sebelah kanan kepada meja Shue. Ada satu ayat kat meja tu buat aku sentap, "STUDY HARD, STUDY SMART. DON'T BREAK OUR PARENTS' HEART." Hmm k -___-

So, ini jadual exam aku untuk minggu depan :

Exam kalini tk boleh tidoq macam first test haritu. Sebab cikgu dah pesan, kalau sapa yang tidoq cikgu nak katok kepala. Aku memang tkmau tempah risiko naik angin kalau cikgu mula sentuh kepala aku haha so lebih baik tk payah tidoq. Masa exam add maths tu aku berani melentokkan kepala sebab masa tu cikgu BM je yang tengah jaga, aku kan anak murid kesayangan dia haha. Hmm kalini aku agak takut jugak la dengan subjek BM & english sebab kena buat karangan yang 350 patah perkataan tu. Kalau BM tu tkpa lagi boleh hentam pi la ayat apa pun..asal nampak sedap ja. Tapi english? Aku ni dahla masih dalam proses pembelajaran lagi. Kalau sangkut di tengah tengah essay, tk ka naya. Bala semua tu bala! Idea bukan boleh paksa..haih. Kalau sumber inspirasi dok depan mata, lain cerita la haha mesti idea mencurah curah punya. Dan ini exam ni kali pertama aku kena hadap dengan physics, chemist & sejarah paper 1, 2, 3. Wish me luck. Sesungguhnya aku takut sampai tk boleh nak cakap. Terutamanya chemist & LK. Kalau fail, aku redha. Aku lemah gila dalam 2 subjek tu. Tapi kalau lulus, alhamdulillah. Buat masa ni aku tk berharap langsung nak dapat A dalam dua subjek tu. Yang penting, aku nak cuba buat lagi bagus dari first test haritu. Aku tkmau dah nangeh bila tengok result haha. Sesal kemudian tu tk berguna, hempuk kepala dengan lesung batu pun tk jadi apa dah. Hmm k need to study now. Sejam aku curi masa study haha ampunkan saye. Kepada semua yang tengah berjuang dalam midyear exam waktu ni, good luck. Stay confident dan jangan gabra ye. Bukan SPM pun ahahakz. Nak maintain comel ye dik? Tiru macam saye. Hihik bye.

Sunday, May 06, 2012

Half

Assalamualaikum

Yes aku sempat jugak curi masa nak update harini yeyeh. Eh kemarin aku baca balik blog aku yang lama tu, hat babybreath tu. Aku rasa macam Ya Allah aku ka yang dok update entri maha bangang ni?! Malu gila kay. Entah apa apa lawak aku tu, tk lawak langsung. K tu zaman taun lepaih, zaman tu aku tk awesome lagi haha. Hmm harini ada kelas tambahan kimia, first time belajaq dengan cikgu sivik aku yang ehem ehem tu. Aku bukan jawab sangat pun, dok banyak menyembang dengan aby, humaira & dina aje. Cikgu pulak watlek, betambah lemak la kami haha. Aku dok tanya dina pasai keadaan hostel dan dia pun ceritala macam macam. Humaira kata lepas cuti midyear pun dia nak masuk jugak, same goes to ku. Aku? Tktau lagi wallahualam. Dina kata, masalah utama dok hostel ialah masa. Dan tidoq pun tkkan cukup. Bab tidoq tu aku tk risau sangat sebab aku dah biasa dah tidoq lewat. Aku cuma risau bab makanan, bab nak urus 'hal tersebut' yang akan mai tiap tiap bulan, bab mandi, bab homesick, bab rindu rumah, bab rindu handphone...k dah melalut. Tapi kalau aku dok rumah pun, aku risau aku akan maintain bangang macam ujian 1. Susah payah aku pulun nak masuk astech, tapi bila dah masuk, jadi bangang jugak. Baik tk payah. Sumpah ngeri aih bila pikiaq midyear exam ni. Takut kena sembelih dengan abah ja haha

Mula exam, khamis minggu depan. I'm going to die!

Tadi ada pejumpaan mentor mentee dengan cikgu. Dia bagi soalan mathematics. Bab mathematical reasoning. Soalan punya kacang tahap dewa tapi memandangkan kami semua pakat lupa, so soalan tu jadi macam soalan paling susah dalam dunia. Cikgu punyala hingaq kat kami haha sebab minggu depan dah start exam dah. Kalau cikgu maths kelas aku tau yang kami lupa semua tu, mampuih kena katok dengan penyapu aih. Lepas jumpak mentor, ada PKA. Kena buat graf. Entah pasaipa mood rajin aku sangat membuak buak tadi, so setiap benda yang aku tk paham aku akan tanya. Selalunya aku buat tktau ja kalau tk paham haha. Kena plot keratan rentas apa bala tktau. Tk payah mana pun. Lepas PKA, maths. Aku punyala pulun siapkan graf & histogram tu semalam, sampai sanggup pi keluaq beli kertas graf, tapi tadi cikgu tk check pun. Bila aku tk buat, time tu la cikgu pakat buat gigih nak check apa bala. Tapi bila dah aku buat, cikgu boleh buat tktau macam dia tk suruh. Haih semak perut aku -___- Rasa macam cikgu tk hargai penat lelah aku haha. Nasib maths satu masa ja, dahla aku hampir mati kelaparan tadi. Dan aku bangga sebab berjaya goda aby makan nasik harini hahah. Sedap gila kay, nasik panas + ayam goreng panas + sambal panas. Terangkat!

Esok aku tktaulah ada latihan rumah sukan ka dak. Sebab selalunya cikgu akan buat pengumuman harini, untuk rumah sukan piko & giga. Tapi tadi tkdak pun. Aku dah plan awai dah, ada ka tkdak ka aku tkmau pi besok. Baik dok rumah perabeh homework awai awai ada jugak faedah. Aku tkmau jadi macam minggu lepas, sampai cikgu pun tktau nak buat apa masa pejumpaan. Kalau dah tkdak benda nak buat, gigih ada pejumpaan pasaipa. Baik bagi balik ja kan senang haih tk paham aku. Aby kata dia nak pi. Haha ikut hang la aby oi, aku nak dok rumah laaaagi nikmat =) Aku still tk boleh terima lagi dengan cara senior giga tu cakap dengan aku, tkdak rasa hormat langsung. Aku tkmau masuk kawad, dia paksa. At least kalau nak pujuk tu boleh gagahlah lagi, aku tk mintak pun sampai dia merayu melutut bagai. Tapi tk perlu kot cakap wahajiaq sangat, aku tau dia tua dari aku. Cemana la orang nak hormat senior kalau dah senior pun cakap tk pakai otak -___- Kalau dah aku pengsan tengah padang nanti, tobat kena cop mengada punya. Aiee semak perut aih laguni..dengan acara 100m bagai, kena kawad pulak. Payah sembang dengan orang ketegaq. Ehehe tapi kan nanti insyaAllah kalau aku jadi masuk 100m, aku nak lari macam Watson Nyambek haha puii bajet macam kuat sangat aku lari. Nyampah


RUN FOR YOUR LIFE!

Esok ada kelas tambahan apa tktau. Tadi rasanya kalau aku bawak module, buku teks ataupun buku rujukan kimia memang aku jawab dah soalan tu. Masalahnya aku tk bawak apa langsung, tu yang jadi malas semacam. Eh tadi kan hujan lebat. Lepastu aku tengok ada beberapa beg sekali dengan buku kat sudut ilmu. Basah lencun habeh..kesian gila kat tuan punya semua beg tu. Aku nak tolong pun dah lambat. Nasik dah jadi bubur. Tkdak apa perubahan pun kalau aku tolong ubah beg & buku depa haha. Lagipun hujan lebat sangat masa tu..satgi tk pasai aku yang demam. Hmm actually kan aku dok tunggu ada sorang hamba Allah ni dia penah janji nak belanja aku ayaq soya, aku pun tk ingat dah janji dia tu sejak bila. Tapi aku malaih nak kata apa, sebab dia yang janji kan haha. Kalau dia baca blog aku ni, alhamdulillah. Aku cuma nak elakkan orang sekeliling aku jadi munafik haha perrrreli padat. Hmm k k lawak ja haha =) Malam ni keja sekolah apa ha. Hmm PKA tkdak, maths ada, LK tkdak, BM tkdak dan BI pon tkdak. Oh ya cerita pasai BI, tadi teacher kata supporters tk jadi ikut team english debate pi penang. Tkpa aku redha. Kalau aku minat, insyaAllah aku masuk english debate tahun depan. Sekarang ni minat tu tkdak lagi. Hmm saja nak habaq dinner malam ni maggi. Ahakz *troll face*

Troll face is absolutely annoying. Senyuman macam VIP tua kerepot yang gatai tahap meroyan. Eeee *sepak*

Thursday, May 03, 2012

We are young

Assalamualaikum

Entah kenapa semenjak dua menjak tiga menjak ni, aku rasa malaih gila nak update blog. Eh bukan malas tapi entahlah. Peluang tu ada, tapi setiap kali peluang tu mai, ada ja halangan lain so tk boleh nak update jugak. Aku rasa entri last aku tu, pasai aku pi public speaking kat SMK Dato' Syed Omar tu kan? Aku sign in blog terus je create new post dan tk view blog pun, so ingat ingat lupa apa entri last aku. Hmm actually banyak benda yang jadi sepanjang aku tk update ni, aku cerita yang mana aku ingat ja okay. Dan ada satu cerita ni aku nak sangat heboh dalam blog tapi malangnya blog ni ialah satu medan yang terlampau public so..tk bolehla. Tekejut jugak aku bila dah sign in blog, tengok tengok blog ni ada rupa baru dan aku bagaikan rusa masuk kampung, tercari cari kat mana tempatnya nak create new post haha terasa diriku amat bangang. Macam biasa sebelum bukak blog aku, aku singgah dulu blog TOK, maria elena & fatin liyana. Tapi aku tk baca pun blog maria elena sebab terlampau panjang dan aku pulak terlampau malas, cuma tengok gambaq gitu gitu aje. Hmm aku rasa sekarang ni aku mula kehabisan idea nak story apa dan...dan...dan...

Minggu lepas aku pi makan pizza dengan aby, yat, ainun, anwar & haideer. Terima kasih kepada saudara haideer own yang sponsor 100% hari tu heheh. Aku punya kempunan nak makan cheezy pizza tapi disebabkan kegelabahan aby membuat order membuatkan dia salah cakap dan order benda yang salah. Tkpa aku redha, asalkan benda alah tu tetap pizza. Aku makan cuma dua slices aje hihi tk banyak pun. Selesai makan semua, kami pi city plaza sebab aby nak beli selipar apa benda tktau. Masa tu anwar dah balik sebab tokwan dia sakit, so yang tinggal cuma aku, aby, yat, haideer & ainun. Kami jalan jalan kat city plaza sambil mencari nahas. Tetiba aku tejumpak Akashah Roky. Pada pandangan aku dia seorang yang sangat kecoh di twitter dan pemalu di luar haha. Normallah tu. Lepastu jumpak afif, am & ami. Kalau dah jumpak akashah, mesti ada sarah jugak. Dan ainun pun mengambil kesempatan untuk pergi berjalan jalan dengan FR kesayangan beliau. Tetiba dia kembali dengan tangisan air mata yang penuh kesedihan. Yaaa FR curang. Masa tu aku rasa macam nak sumbat ja kasut flat aku dalam mulut FR. Yang si ainun pun tk boleh nak control langsung sedih dia tu, nangeh depan public siap merengek lagi. Haih malu aku. Dan lepas semua settle, sarah pun dah balik, same goes to akashah. Aku, yat, aby & ainun teman kakak yat makan kat food court sebab dia mengidam tomyam. Well biasalah tu orang tengah pregnant. Sampai rumah lewat gila, dah nak dekat pukul 8 masa tu. Dan kakak yat dah selamat bersalin kemarin! Congratulations for the baby boy! =)


Hmm tk silap aku selasa lepas, dikala aku tengah enak dibuai mimpi, tetiba tata gerak aku pukoi 4.50am. Dan aku pun tekejut beruk bila tata bagitau yang aboy masa tu ada kat CCU Hospital Sultanah Bahiyah sebab kena heart attack. Dan tata tanya adakah aku nak ponteng. Memandangkan aku ni sedaq diri yang tk lama lagi nak midyear exam dan hari selasa jadual dipenuhi dengan tough subjects, so aku ambil keputusan untuk tetap pi sekolah. Balik sekolah tu, abah singgah rumah sat ja untuk amek adik adik aku & kakak aku. Aku pun sempat sambar phone je dan tk sempat nak tukar baju. Maka terkedek kedeklah aku ke hospital dengan setia memakai baju kurung Puteri Islam -___- Nak masuk wad CCU tu boleh 2 pelawat je sekali masuk. Aku masuk dengan kakak aku. Masuk je wad aboy tu, DUSH! Tekejut aku tengok wayar berselirat kat badan dia. Tapi masa tu dia tengah watlek je main phone. Kiri kanan ada ja monitor yang tayang entah apa apa aku tk paham. Rasa ngeri pulak aku. Aboy kena heart attack sebab 2 salur darah dia tersumbat disebabkan kolestrol terlampau tinggi. Dan punca kolestrol tinggi ini tk lain dan tk bukan...nasik kandar Yasmeen. Aboy memang peminat tegar nasik kandar Yasmeen. Dan yang memburukkan lagi keadaan, aboy kuat merokok. Eh adakah merokok boleh sumbatkan salur darah atau aku yang mereka cerita? Hmm who cares. Tapi alhamdulillah sekarang aboy dah sihat, dan dia cuti sebulan sebab haritu ada buat operation sikit. Hmm kurangkan makan nasik kandar ye kawan kawan!

Kelmarin masa english period, teacher nak jumpak aku. Dan aku pun agak tertanya tanyalah entah apa benda lagi teacher nak suruh aku masuk ni. And she told me a really good news! Aku rasa macam nak melompat ja dalam bilik nilam masa tu haha. Teacher ajak aku pi SMTTAR kalau tk silap, kat penang sebab astech terlibat dalam KAT (Kejohanan Antara Teknik) dalam acara english debate. Teacher suruh aku ikut sebab nak jadi supporters je dan gain experience. Aku sangat berminat! Nak masuk debate tu wallahualam lah, sebab aku tk sure sangat debate ni macam mana. InsyaAllah aku akan join nanti dengan Ku & Zahir. Pi sana 24hb-26hb Mei. Kiranya cuti dua minggu aku nanti akan terganggu dua hari jelah. Aku akan stay kat hostel sekolah sana. Aku ada ajak aby tapi dia tkmau pi sebab tk minat. Hmm cerita pasai aby, kemarin dia sakit. Masa BM, dia mengadu kat aku tk sedap badan sebab perut rasa angin. Tetiba nak muntah pulak. Kami pun pi la toilet, aku jenuh dok urut tengkuk dia dengan minyak cap kapak tapi tk muntah pun. Masa kat kantin adala dia muntah jugak lepastu dia terus balik. Yang syoknya aby kata masa atas moto, dia muntah. Kat rumah muntah lagi atas katil. Depan klinik pun muntah lagi. K tetiba aku pulak rasa nak muntah bila dah type perkataan muntah banyak kali. Ahakz

Baru lepas bukak facebook yang 1st account. 213 friend requests, 1 new message, 47 notifications. Excited? Not at all. Account settings ---> Security ---> Deactivate your account. Done! Facebook aku yang wujud hanyalah 2nd account sahaja ye kawan kawan. =) Ehem tk silap aku, midyear exam sama ada minggu depan atau minggu sekali lagi. Ketaq? Of course. Aku tktau aku boleh buat ka dak. Kalaulah aku dapat lagi teruk dari haritu..memang aku mampus. Hmm


Teman seperjuangan yang akan menghadapi midyear exam. Marilah sama sama kita berjuang untuk mengurangkan atau menghentikan buat seketika dua benda yang sangat menggoda ni. Aku paham kita semua ketagih tapi...wajib kurangkan jugak. Good luck everyone!

Thursday, April 19, 2012

R O C K

Assalamualaikum

Ya Allah rasa macam nak nangeh pon ada sebab akhirnya aku dapat peluang nak update blog. Actually aku tk ingat sama ada khamis / jumaat lepas, aku memang nak update dah tapi terhenti sekerat jalan sebab tetiba otak aku blank tkdak idea. So aku amek keputusan tunggu jelah sampai harini, kot kot ada something interesting happened, barulah idea mencurah curah nak update panjang berjela. Alhamdulillah la aku ada idea setakat ni haha. Ada banyak sangat benda aku nak cerita! Hmm tapi kan harini aku sedih. Sebab, semalam aku pulun buat karangan macam nak mati sampai 3 pages, kerah otak sampai kering kontang, tengok tengok cikgu buat komsas harini. Bila aku komen, cikgu kata, "Sapa kata ada karangan harini? Saya tk kata apa pon." And of course with his annoying face. Aku macam argh! Aku dahlah tk bawak apa jenis buku komsas pon kat sekolah. Sama dengan aby pon. Usaha la pi pinjam kat orang. Terpaksa salin soalan dalam test pad ja. Tapi bila kami dua orang check balik dalam beg, tengok tengok tertera buku "LATIHAN PEMAHAMAN & KOMSAS." Aiee rasa nak penyepak diri sendiri pon ada, cemana la boleh tk sedaq yang ada buku komsas dalam beg. Kalau dak settle habeh dah keja. Free ja aku cop diri sendiri bodo. Haha. Yang sejarah pulak, aku kalut perabeh nota waktu rehat, sanggup tk makan nasik sebab takut kat cikgu baru tu. Dengaq cerita dia garang. Tapi bila dah waktu sejarah, cikgu tu tk masuk pulak. Hmm memang tk sakit hati pon haha.

First and foremost, nak cerita pasai Khamis lepas. 12hb April 2012. Aku dipilih oleh..oleh..hmm aku tktau oleh sapa, untuk join Kak Fatin & Izzairul pi public speaking kat SMK Syed Omar. I was honored! Rasa macam tk sangka gila haha padahal aku pi bukan amek bahagian pon, tengok ja. Sebab tahun depan insyaAllah aku akan ganti tempat Kak Fatin pulak untuk join public speaking =) Pagi tu kena pi astech dulu, aku pakai baju kurung sekolah dengan kain biru. Fuh bayangkan perasaan teruja aku! Dah nak dekat 4 bulan aku tk pakai macam tu k, sebab tu teruja lebih haha. Schoolmates pon pakat pandang pelik, tambah tambah classmates. Aku ingatkan cikgu ketua panitia bahasa inggeris yang nak bawak pi DSO, tapi bukan. Ada teacher cina tu yang bawak. (Saja tkmau mention nama, aku serik.) Dan aku terpaksa pakai blazer yang besaq gedabak ala ala jubah tu. Tu pon dah saiz S dah. Dahla hangat gila. Yang untungnya, breakfast pagi tu Izzairul belanja. Thanks! =) Sandwich telur & air soya tu amat bermakna untuk perut aku yang kosong ni. Haritu aku boleh bawak phone pi sekolah, so aku tk lepaskan peluang untuk amek gambaq dengan girlfriends walaupon tk cukup ahli. Hana, ku & liyana tkdak. Sayang seribu kali sayang, gambaq pulak blur. Ah persetankan!


Of course, akulah gadis suci dalam baju kurung putih tu haha. Lebih kurang 8 lebih, kami betolak pi DSO. Aku habehkan sandwich & air aku dalam kereta teacher because I was too hungry. Kak fatin tk sentuh langsung sandwich dia, aku rasa macam nak mintak pulak haha. Sampai sana, terus masuk dewan makan asrama depa. Cantik sangat, macam ball room! And the school was quite nice jugak lah, macam taman. Tapi normal sekolah lama, tau saja macam mana hehe ops. Semua ada tk silap aku 26 ataupon 27 sekolah yang participate. Aku jumpak budak budak keathwa, syarafina & sarah adelynna. Asmarian & collegian pon ada. Breakfast kat DSO, depa jamu bihun goreng tapi aku tk makan pon sebab kenyang. 14 students dah selesai public speaking, ada rehat 10 minit. Lepastu giliran kak fatin pulak. She did very well! Selesai kak fatin, kami 3 orang pi kantin sebab nak melantak. Aku tau kak fatin lapaq sebab dia tk makan apa pon pagi tu. Pekena burger sebab tk berani nak makan nasik kantin, takut tk sedap. Dan aku jumpak my ex senior iaitu abdul aqim heheh dia sekarang dah upper six kat situ. Habeh makan, masuk dewan balik. Tunggu sampai semua habeh sebab nak tengok sapa pulak terpilih untuk impromptu speech. Ha masa ni yang aku mengantuk gila sebab gatai pi baca buku sejarah. Selesai semua 27 participants, lebih kurang pukoi 12. Aku & kak fatin masuk surau, kami lena dalam tu sampai lah pukoi 1.30pm. Puaih! Dah bangun tu aku makan nasik pulak, phew sedap. Aku telepas nak tengok pesembahan, ada student DSO nyanyi lagu Someone Like You. Unfortunately, kak fatin tk tepilih untuk impromptu speech tu. Frankly speaking aku agak lega lah, sebab tk larat nak tunggu mengadap situ sampai petang. Pendek kata boleh balik awal =) Driver Izzairul mai amek & hantaq kami sampai sekolah. It was a tiring day, tapi best sebab itu first time aku tengok public speaking competition!

Inilah kak fatin yang comel & kecik molek. Terasa bangga pabila diriku tinggi. Ahakz!
Ini pulak Izzairul Ikhwan or better known as Shah Rukh Khan. =)

Hari isnin baru baru ni pulak, aku dan berpuluh orang pelajar lagi terpilih untuk menduduki Ujian PISA (Program for International Students Assessment). Ujian tu buat kat sekolah jugak la, kat makmal robotik. Aku duduk dengan azah & ainun. Soalan tu hmm agak payah, nasib baiklah soalan aku lebih banyak kepada mathematics. Oh fyi, setiap student dapat soalan berbeza beza so jangan mimpilah nak tiru apa bagai k. Soalan humaira lebih banyak kepada reading iaitu soalan berjela jela jela punya panjang lepastu kena jawab soalan. Tapi aku ada tinggai jugak la satu soalan sebab dah tktau cemana nak hentam. Tapi aku tk terpilih untuk ujian berkomputer. Dalam bepuluh orang tu, 14 orang ja yang terlibat. Aku rasa depa pilih secara rawak sebab kalau nak kata budak pandai, aku ni tkdak la pandai mana. Boleh dikategorikan sebagai kurang cerdik jugak la haha. Bila dah terlibat dengan ujian tu, aku tk masuk kelas dari 7.30am sampailah 12.20pm. Tapi masa ujian tu, kami dapat rehat lambat. Pukoi 11 baru depa bagi keluaq. Sedih tk boleh nak makan nasik sekali dengan aby. Hmm overall aku lega jugak benda alah tu dah habeh, kalau dak serabut kepala otak aku dok baca buku PISA tu. Depa kata, insyaAllah dapat sijil minggu depan. Haa yang ni aku suka! Haha =)

Seperti yang hampir semua sedia maklum, Selasa lepas ada anugerah cemerlang kat keat hwa. Anak agong mai mencemar duli nak sampaikan hadiah. Aku pon agak teruja jugak lah, sebab boleh jumpak member kat sana. Mulanya aku tekejut bila nazrin habaq yang hadiah untuk pelajar 8A tkdak. Kesian jufre & khadijah. Kat aku tkdak la kesian sangat sebab aku tetap dapat hadiah untuk cemerlang matapelajaran agama tahun lepas. Aku agak tk sedap hati sebab sehelai surat pon tk sampai kat tangan aku, kot la pemberitahuan ka jemputan ka apa. Ni satu apa pon tkdak, tapi aku watlek ja. Tengok tengok malam tu khadijah msg aku, dia kata sapa yang tk pi rehearsal tk boleh amek hadiah masa anugerah cemerlang. Tapi boleh tuntut la hadiah tu bila bila yang aku free. Aku memang meletup gila lah malam tu. Sapa tk marah woi..mama pon siap amek cuti dah. Senang ja cikgu cina kat sana kata aku tk payah mai. Ini semua diskriminasi kaum! Dah nampak sebab apa aku terlampau benci cina? Inilah sebabnya. Hancur plan aku nak jumpak generasi melayu kat keat hwa. Geramnya hanya Tuhan yang mengetahui. Tapi sekarang ni aku tktau lagi bila nak pi tuntut hadiah tu. Kalau setakat benda entah apa apa, aku tk kisah. Masalahnya sekarang hadiah tu ialah DUIT. Dan aku sama sekali tk boleh nak lepas macam tu ja haha.

Hmm sekarang ni gosip yang tengah meletup letup di kalangan form four astech ialah gosip aby & haideer. Haideer jatuh cinta kat aby masa first time dia tengok aby kat bilik kaunseling sekolah. Walaupon depa tkdak relationship yang disahkan lagi, cuma setakat teman tapi mesra ja, but they're so damn sweet! Haideer tk penah lupa hati kawan kawan aby ni walaupon sebenarnya dia nak tackle hati aby sorang ja. Dia janji nak belanja kami KFC. Dan haritu dia bagi kat kami 9 orang, lebih kurang macam pie berry la. Mak dia buat. Sedap gila kay. Sesungguhnya aby sangat beruntung sebab dapat teman tapi mesra sebaik haideer. Aku suka sangat kalau depa menjadi dua orang, sebab aku tau haideer akan jaga aby elok elok heheh galaknyew. Tapi aby kata dia tk berani nak jamin apa apa sebab depa kenai tkdan sebulan lagi -___- Dan aku sebagai kawan paling rapat yang dia ada, tkmau paksa. Aku sokong apa pon keputusan hang aby! Esok insyaAllah aku nak pi rumah aby, aku dah bagitau abah cuma tk bagitau mama lagi. Kalau mama bagi green light, aku pi lah. Nak buat keja sekolah LK, BM, add maths & math mod. Petang tu terus balik kampung insyaAllah. Eeee tk sabarnya! =)

Pagi tadi tk sangka syaza called aku. Sumpah aku tekesima, cakap dengan dia pon tesekat sekat. Last aku jumpa & cakap dengan dia, 26 januari. Only God knows how much I miss you, syaza! :')


Aku tetap sayang Syafiq Herman sampai mati =)

Thursday, April 05, 2012

Are you talented enough?!

Assalamualaikum

Sila baca tajuk entri aku dengan ekspresi muka ganas ala ala pengacara The Amazing Race. Ahakz. Hmm aku tktau pasaipa dengan aku sejak kebelakangan ni. Sepatutnya, aku kena update petang tadi sebab sebelah malam aku nak siapkan nota CES yang terlampau banyak & karangan. Tapi, entah kenapa aku ralit layan youtube sampai berjam jam tadi. Tengok kehebatan video clip Part Of Me. Lepastu dok mencairkan diri sorang sorang bila tengok One Direction. Lepastu dok berangan kononnya akulah Adele masa buat concert nyanyi lagu Set Fire to the Rain & Someone Like You kat Robert Albert Hall. Haha kekadang memang rasa menyampah dengan diri sendiri -___- Okay so konklusinya, petang tadi aku mengadap laptop selama berjam jam sebab layan youtube & cari english poem yang sesuai. Malangnya tetap tk jumpak. Oh ya, minggu ni ada kelas tambahan macam biasa. Kalau tk silap aku lah, ahad ada bahasa inggeris. Isnin ada pendidikan agama islam. Selasa pulak perjumpaan puteri islam. Rabu, modern mathematics. Yaa khamis merupakan hari paling membahagiakan sekali sebab boleh balik awai & tkdak kelas tambahan. Satu lagi berita gembira yang buat aku bahagia. Once again, latihan rumah sukan minggu ni dibatalkan sebab hujan. Betapa bersyukurnya aku, hanya Tuhan yang mengetahui. Ahakz =)

Masya Allah bertuahnya Fatin Liyana sebab dapat pi Korea. Bertuahnya Maria Elena sebab dapat pi Makkah & Turki.

K berbalik kepada topik asal. Ahad ada kelas tambahan english kan. Aby dok merungut sebab dia terlampau malas. So dia kata, "Aku tktau apa motif buat kelas english. Patut ka?" Ahaha aku tau hang terer english la aby. Tapi ramai lagi yang lemah english so of course la benda ni perlu minah oi -___- Oh ya, ahad haritu ada pelancaran bulan bahasa apa kejadah tktau kat sekolah. Ada dua orang kakak senior buat persembahan. Sorang sampaikan public speaking, sorang lagi baca gurindam. Suara kakak yang baca gurindam tu merdu je haih. K k abaikan. Masa kelas tambahan tu, aku teruskan hobi aku seperti biasa. Eh tapi kan, kelas tu di handle oleh cikgu english kelas aku. So memang tobat lah dia kenai aku kan. Lepastu dok buat muka innocent suruh aku jawab soalan. Aku tk boleh la nak cakap guna mikrofon ni, satgi ada jugak hero astech yang tk boleh lena sebab dengaq suara aku ahakz. Dan hari ahad sukacitanya aku nak maklumkan, aku hantaq keja ED kat cikgu iaitu tajuk polygons & enlargement. Mulanya aku kurang paham pasai enlargement ni, tapi lepas mattop ajaq aku haritu, aku dah boleh paham sikit sikit. Tapi masuk tajuk baru iaitu rajah sama luas, k hat ni aku memang blank teruih. Serius tk reti gila. Mohon cikgu ajaq balik tajuk tu. Kalau dak, memang aku sengaja lah menempah makah fail untuk ED masa exam mid year nanti. Aiee cerink bulu roma aih


So that sunday ended with nothing interesting.

Isnin, kelas tambahan agama. Macam biasa, buat kat dewan jugak. Aku ingat lagi, hari isnin haritu angin memang piaw ah punya syok. Kalau dak, selalunya tengah hari rembang macam tu aku akan bebai kepanasan dengan baju koperat tu. Tapi hari isnin sangat sejuk ala ala Genting Highland gitu. Nak kata hujan pon dak, cuma angin. Oh yes talking about monday. Pagi tu sebelum assembly macam biasa aku masuk kelas, masa tu aby tk mai lagi kot. Entah tk ingat. Tapi yang pastinya aby tkdak dalam kelas. Kelas masa tu dimonopoli oleh pelajar hostel. Aku pon berjalan la lenggang kangkung nak letak beg kat tempat aku yang berada nun hujung di sebelah kiri kelas. Tetiba..aku tekejut macam nak mati sampai terkeluar jeritan ala ala soprano yang tk boleh dikawal lagi sebab nampak ular tepi meja aku. Terus aku serbu kat hanim. Lepastu aku tk ingat dah sapa yang settle bab ular tu haih. Ular tu tk besar tapi panjang. Eee subhanallah gelinya aku -___- Aku tk dapat bayangkan kalau ular tu ada dalam meja aku haih. Then another weird thing happened during kelas tambahan pai. Ada burung hantu berlegar legar dalam dewan! Comel gila k, warna putih. Burung tu tk dapat cari jalan keluaq. Hmm kesian dia. Aku jawab soalan agama tanpa tension sebab dok begelak sakan dengan liyana, ku, aby & reen. Me love uollz!

Selasa pulak, ada perjumpaan puteri islam. Oh ye, tk silap aku kalau hari selasa, 2 waktu terakhir rasanya waktu modern maths kot. Memang rasa tekanan gila belajaq maths setiap kali hari selasa sebab mengantuk yang teramat sangat. Tanyalah setiap sorang classmates aku, depa SEMUA mengantuk. Sebab tu cikgu akan bagi rehat 5 minit, so kami bebas nak pi mana mana pon untuk hilangkan mengantuk asalkan tk lebih 5 minit. Selalunya aku & aby akan pi toilet lepastu jalan jalan. Tapi entah macam mana haritu aby boleh balik kelas awai, so aku lepak sat kat water cooler dengan izzati & nana. Entah apa benda yang merasuk aku, aku telampau mengantuk sampai desperate pi buat lompat bintang kat situ. Dengan baju kurung. Padahal kat makmal fizik depan tu ada orang k -___- Serta merta hilang teruih mengantuk aku. Serbu masuk kelas tk kata apa dah haha. Mintak mintak la depa tk nampak muka aku. Hmm k abaikan. Perjumpaan puteri islam pon tersangatlah membosankan sebab buat aktiviti menjahit. Muka aku ni nampak macam interested in sewing ka?! Aku cukup menyampah dengan jahit menjahit ni. Kalau buat aktiviti masak, insyaAllah boleh gagah lagi. Aku dok tengok ja aby jahit untuk buat key chain haritu. Ada seniors yang dah cekap, buat bentuk bear lah, love lah, star lah apa bagai. Jeles pulak aku tengok depa kemain terer menjahit. Ah tapi tk ralat pon sebab aku tk minat. Ahakz

I'd rather play with these tools instead of forcing my eyes to stare at the tiny little needles. Gosh!

Wednesday, pagi tu masa CES agak best. Tk mengantuk macam selalu. 1 kelas kalut siapkan folio report untuk slump test iaitu bancuhan konkrit. So cikgu bagi 2 masa sepenuhnya untuk settle kan apa yang tk settle. Kerja aku cuma tk settle tang introduction & conclusion ja. Sikit yang amat. So masa selebihnya aku gunakan untuk renovate kan folio aku supaya jadi comel sikit. Hasilnya memuaskan! Lepastu aku curi masa, perabeh add maths. Selesai maths, aku join classmates aku dok tengok khairi capang online guna laptop cikgu. Haha kalaulah cikgu tu bukan cikgu praktikal, aku rasa dah sah sah cikgu tkkan bagi khairi sesuka hati online masa yang sepatutnya belajaq tu. Khairi macam bangang guna facebook dalam bahasa melayu -___- Dahla nama pon wempitz, Boodak Capang haha. Oh ye awal tu ada buat ujian segak. Kami kena buat sit up & pumping, macam biasa. Sit up aku tk banyak pon, 11 ja. Pumping pon tk berapa nak banyak, 19 ja. Tk tahan gila, mungkin pipi aku yang terlampau berat hahah. Petang tu ada kelas tambahan maths kat kelas masing masing. Ah so boring! Nasib la cikgu tu amat baik hati & memahami, dia bagi balik awai setengah jam. So aku lepak kat luaq dengan aby & sarah sampaila kakak aku mai amek. Hmm bosan

Yeap khamis. Tibalah hari yang sangat nikmat & seharusnya semua students patut bersyukur. Tkdak kelas tambahan! Aku sure 95% pelajar hostel akan tidoq petang memandangkan depa tkdak prep hari khamis. Begitu jugak dengan outsider, kecuali aku haha. Tadi masa tengah syok dok buat latihan maths (tangan di dada mata ke atas), ada kakak senior panggil nama aku. Katanya cikgu english nak jumpak. And I was curious. Did I do something wrong to her? Rasanya macam dak. So aku dengan lenggang kangkung dan cuba menutup rasa cuak, jalanlah sorang sorang pi bilik nilam. Luckily she was there. Kalau dak jenuh aku nak cari. Teacher suruh aku recite poem hari ahad ni masa perhimpunan rasmi sempena pelancaran nilam. And I was like..OMG I've been waiting for this! Pucuk dicita ulam mendatang. Tapi bila pikiaq balik, I'm not good enough in reciting poems but whatever it is, I'll try my best. Teacher suruh aku cari sendiri poems that related to reading. Aku blank. Dok search petang tadi tapi tk jumpak. Hmm. Akan ku usahakan lagi. Lepastu aku dengaq cerita dari ainun yang aku antara berpuluh pelajar yang terpilih untuk PISA (Programme for International Students Assessment). Aku tk sangka langsung yang aku terpilih. And I'm not sure they choose students based on what aspect. Mungkin pilih secara rawak lah kot. Yang aku kenai terpilih sekali ialah humaira, ainun, azah, zahid, farihin, nazrin, aeman zikrie & anon. Ujian tu will be on April 15th, tapi tk sure kat mana. Hmm serabut kepala otak aku. Tapi sekarang aku tengah risau. How I'm going to recite an english poem in front of hundreds of people?! Am I talented enough? Ya Allah tolonglah aku, aku tkmau dengaq suara aku ketaq macam nak tekencing kat atas pentas nanti. Hmm



I'll not let my teacher down and I'm not going to humiliate myself. InsyaAllah, aku boleh!

Thursday, March 29, 2012

Busy like crazy

Assalamualaikum

Aku update blog dikala manusia lain tengah enak dibuai mimpi. Nampak betapa gigihnya aku curi masa tidoq aku semata mata nak update blog? Haha. Sepanjang minggu ni, aku penat macam nak mati. Kekadang rasa macam astech ni kejam sebab buat aku ceni haha tapi tkpa, aku suka. Dari nak buang masa kat rumah, tweet ja memanjang, lebih baik aku dok kat sekolah kan. Ada jugak benda berfaedah yang aku boleh buat. Aku sure sekarang ni budak hostel sekolah aku tengah syok gila sebab dapat balik kampung haha. Tapi ada sorang classmate aku tu dia tk balik, sebab kampung dia jauh sangat. Kat Shah Alam. Kalau aku jadi dia, memang confirm aku stress ah. Sebab 95% budak hostel balik. 5% ja yang stay kat hostel, bayangkanlah betapa bosannya hidup. Hari cuti pon kena mengadap sekolah -___- Besyukur gila aku jadi outsider ahakz. Oh by the way mama dah bagi green light untuk aku keluaq ke library besok. Nak siapkan homework ED yang dah tertangguh beberapa soalan. Alangkah bahagianya kalau sesapa yang terer ED boleh ajaq aku besok. Setakat bersumberkan buku teks, apa sangatlah yang boleh aku buat. Hmm

Hari ahad, ada kelas tambahan kimia. Balik sekolah pukoi 2.40pm, kelas tambahan start 3.30pm. So aku stay kat sekolah ja, tk balik rumah pon. Lepak kat kantin, makan apa yang ada sementara nak tunggu kelas tambahan start. Kimia haritu buat kat dewan, ah lega. Sebab aku tau kalau buat kat makmal ataupon kelas, memang tobat aku mengantuk. Time petang macam tu memang orang selalu tidoq, terutamanya aku hahah. Kimia haritu semua cikgu kimia turun padang, tapi yang mengajaq tu aku tk kenai. Sir berbangsa cina, apa entah nama sir tu aku lupa. Seghiously memang best sir tu ajaq, paham habeh aku. Menusuk dalam kepala otak ni. Dia ajaq cara nak buat chemical formula. Dan aku pon saja buat rajin, dok kerap tanya gitu gini haha. Bukan senang nak tengok aku rajin ni, kalau dak asyik menyembang ja aku. Kelas tambahan habeh pukoi 5pm, tk terasa pon masa berlalu sebab aku syok buat formula tu. Dah reti, memang syok. Cuba kalau tk reti, sumpah rasa nak koyak ja apa benda depan mata haha. Sampai rumah tu, aku macam sayoq yang lima hari tk kena siram. Lembik! Penat gila, dengan kerja sekolah lagi. Patut pon berat badan aku menurun haha bermanfaat jugak kelas tambahan ni. Faedahnya bagaikan 2 in 1


Isnin paling sempoi & piaw sekali. Balik sekolah macam biasa pukoi 2.40pm, ada kelas tambahan dari 3.30pm sampai 5pm, lepastu latihan rumah sukan pulak 5.15pm sampai 6.30pm. Dahla kelas tambahan add maths! Memang letih dari hujung rambut sampai hujung kaki. Kelas aku gabung dengan kelas 4KE2 dan menumpang kelas 5KA1. Cikgu bagi 10 soalan simultaneous equations, aku mampu jugaklah menarik nafas lega. Sebab simultaneous equations tu lagi berganda senang nak dibandingkan dengan functions -___- Aieee pening gila aku. Kerja sekolah add maths aku pon diajar oleh fikri, khairi capang, fariz & afiq mifdhal. Kalau dak, memang tk siap dah. Tambah pulak ada haritu aku tk pi sekolah sehari, betambah pening la aku dengan bab function tu haih. K berbalik kepada kes kelas tambahan. Aku memang pandai bajet masa, selesai ja 10 soalan tu dah nak dekat pukoi 5pm. Aku dah tk boleh duduk dah dalam kelas, rasa nak temuntah lagumana tktau haha. So aku & aby get ready la nak pi padang. Lepak kat surau dulu dengan humaira, liyana & reen. Salah sorang cikgu rumah giga dah turun padang, begitu jugak dengan pelam merangkap bendahari giga. Dan tetiba...HUJAN! Aku, humaira, liyana, reen & aby lari macam orang gila pi sudut ilmu haha. Syok gila sebab hujan. Tk kira ayu apa dah masa tu, aku lari ja. So memandangkan latihan rumah sukan batal, aku balik lebih awal 45 minit. Besaq rahmat dah tu.

Selasa, tkdak kelas tambahan tapi ada perjumpaan kokurikulum. Aku agak bersemangat sebab english language society ni lama gila tk buat pejumpaan. Dan aku suka hari selasa sebab dapat pakai baju kurung. Ya la dalam seminggu, hari selasa semata mata aku dapat merasa pakai baju kurung. Hari lain semua seluaq ja. Terasa kurang keayuan diri ini haha. Tapi malangnya, pejumpaan english tetap tkdak sebab ada ceramah ke menara gading apa tktau. Semua students kecuali form 6 kena bekumpul kat dewan seri budiman. Apa entah nama doktor tu aku tk ingat, dia kerja kat Universiti Utara Malaysia kalau tk silap aku. Awainya dia ceramah tu aku macam ala ala nak lena tapi lama2 best la jugak. Nada dia macam orang bagi khutbah jumaat pon ada hahah. Yang baguihnya, aku dok agak ke depan. Nasib baik masa tu hujan renyai so tkdak la panas sangat. Dahla tudung puteri islam aku gila punya labuh -___- Standard ceramah, mesti ada kait dengan parents. Slide show dia yang last sekali tu, ada la video pasai parents. Dan ada la dua tiga orang students perempuan yang mengalirkan air mata termasuk yat & azah. Aku? Selalunya memang aku akan nangis tapi dah memandangkan liyana dok buat muka blur depan aku, so tk jadi nak teriak haha. Mungkin ada jugak la lelaki yang menangis tapi tktaulah. Tk usha pon. Dalam 5 suku baru dia bagi balik, dan aku nampak makhluk Tuhan pakai selipar jepun warna merah kat bustop. Ahakz. Balik rumah tu aku pulun buat karangan BM sampai pukoi 12 lebih. Ya berbaloi, sebab cikgu puji aku. Heheh





Rabu, ada ujian segak kat sekolah. Macam biasa, amek berat, tinggi, buat jangkauan melunjur, naik turun bangku, tekan tubi, lagi apa bala tktau aku pon dah tk ingat. Aku cuma sempat amek tinggi, berat, buat jangkauan melunjur & naik turun bangku je. Tinggi aku sepatutnya dah melebihi ataupon maintain 157.5cm, tapi tetiba ukur haritu dapat 156cm je. Aku tk boleh terima kenyataan yang aku koi memendek. Benda alah tu yang bangang rasanya -___- Berat aku pulak, hanyalah 44kg. Rasa nak peluk cium semua orang ja masa tu sebab terlampau bahagia haha. Aku berjaya capai target aku iaitu berat badan 45kg dan ke bawah. Ini yang aku kata manfaat balik lewat sebab kelas tambahan. Badan jadi penat, tambah dengan aku diet pulak. Memamg sempoi. Nanti aku nak try puasa haha entah2 kwashiorkor teruih aku. Kelas tambahan hari rabu physics, dan balik pukoi 4.30pm. Sumpah boring gila kelas tambahan haritu, keja aku asyik usha tinggi ja. Malaih nak jawab soalan memandangkan aku tk reti. Tambah pulak dok sebelah yat yang kuat menyembang tu kan haha betambah tambah la malaih aku. Balik tu kakak aku mai amek & aku merempit dengan dia. The same day, aku dapat berita yang pak njang hakim dah kembali ke rahmatullah. Inalillah. Tk sangka sungguh aku. Balik sekolah teruih mandi & besiap lepastu terus pi rumah arwah. Tejumpak kerol kat sana. Balik tu singgah taman pelangi, jumpak mattop, pakkob, ujai, maal & ramadhan harun kalau tk silap. Oh ye..hari rabu tu jugak for the first time dapat dengaq suara aiman sebab dia called aku. Heheh o.O

Khamis ialah hari paling bahagia sebab tkdak kelas tambahan dan balik awai iaitu pukoi 2pm. Aku suka rabu & khamis sebab BM waktu terakhir. Cikgu selalu nak perabeh keja cepat cepat so dia dapat balik awai. Bila dia balik awai maka kami pon dapat keluaq kelas awai beberapa minit. Beberapa minit tu pon aku dah besyukur sangat dah. Masa kat bilik grafik tadi, kami nyanyi lagu "Happy Birthday" kat zahir walaupon sebenarnya dah belated. Lepastu cikgu disiplin masuk & amek gambaq kami. Macam biasa, kalau dah nampak camera tu, aku & aby paling sakan sekali haha. Pazil dok bajet rajin bila cikgu amek gambaq dia hahah. Masa agama paling tk mengantuk sekali sebab ustazah sempoi & rock. Tambah dengan perangai khairi capang yang macam mintak penampaq tu, lagila tk terasa langsung mengantuk. Balik tu, aku dapat tengok dengan jelas muka budak hostel yang teramat girang sebab dapat balik kampung. Fikri awai gila haha belum 2.30pm lagi dia dah heret beg nak keluaq dah. Apala akan jadi andainya aku pon salah sorang budak hostel -____- Aiee tk dapat nak bayangkan. Aku dah tebiasa dok rumah dengan adik adik aku hmm. Ni mula nak emosional ni haha. Bab basuh baju tu tkpa, tkdak masalah sebab aku dah biasa. Bab nak berenggang dengan family tu aku tk tahan. Ahakz

F is for forever, F is for family. Forever family

Thursday, March 22, 2012

They're getting heartless...

Assalamualaikum

Alhamdulillah it's Friday =) Dan Jumaat bermakna hari cuti. Lega yang amat sangat. Sebab minggu ni aku asyik sakit je hahah. Sakit perut, demam, pening & selesema tu semua dah tkdak dah alhamdulillah. Aku dah sihat sepenuhnya. Terasa rugi pulak sebab tahun ni aku dah penah ponteng sekolah. Nak buat cemana. Okay abaikan. Start minggu depan, astech dah mula buat kelas tambahan. Dan rasanya semua kelas dapat jadual dah.

Ahad & Isnin
3.30pm - 5.00pm
Selasa (Kokurikulum)
3.30pm - 5.00pm
Rabu
3.00pm - 4.30pm

Khamis sahaja yang aku akan balik awal iaitu pukoi 2pm. Bayangkanlah betapa penatnya nanti. Ahad ni ada subjek kimia. Aku berharap sangat yang kelas tambahan ni akan buat kat dewan makan / dewan seri budiman. Sebab kalau buat dalam kelas, memang confirm aku akan lena. Time macam tu, sapa lah yang tk mengantuk? So plan aku untuk ke tusyen Inovasi Utara Jalan Pegawai memang tk boleh teruskan. Kalau dah sekolah tiap2 hari balik pukoi 5pm, dengan tusyen pukoi 8pm-9.45pm, cuba bagitau sapa yang nak buat homework kat aku? Haha gilalah. Cukup aku join kelas tambahan kat sekolah. Tk sanggup nak seksa diri join lagi tusyen malam. Tk pasai jadi meroyan aku nanti.

Have you heard about Dirang? Or her real name is Nurul Nadirah bt Abdullah. I'm sure you know about her kan.
Ya Allah muka arwah lebih kurang macam muka adik bongsu aku. Her smile, her hair, her eyes. Umur pon lebih kurang ja, arwah Dirang ni 5 tahun dan adik bongsu aku pulak akan masuk 6 tahun bulan June ni. Aku tk dapat bayangkan apa yang mak arwah Dirang rasa sekarang ni. Kalau iman tk kuat, tk mustahil dia akan hilang kewarasan. Hmm aku tengok berita pasal kematian arwah Dirang ni masa aku dalam chalet kat Terengganu. Masa tu aku dok sorang sorang, buat kerja add maths. Aku sebak gila lah bila dapat tau yang arwah Dirang ni meninggal sebab dibakar. Aku tktaulah manusia jenis apa yang sanggup bakar budak sekecik ni. Bayangkan kalau arwah dibakar hidup hidup. Mesti menangis. Haish aku teringat sungguh kat adik bongsu aku. Aku ingat lagi, aku ada baca paper Metro pasal arwah. Arwah ada peluk ibu dia sebelum keluar rumah dan arwah tanya sama ada ibu dia sayang dia ataupon dak. Sumpah rasa nak menangis ja masa aku baca tu tapi tahan ja. Al-Fatihah.

Haritu ada heboh kat Facebook pasai video ibu ditinggalkan oleh anak di hotel bajet. Aku tk sanggup tengok sebab aku tau confirm aku akan menangis punya. Aku baca kat news paper pon dah nangis. Sebak gila doh
Kalau nenek ni meninggal dunia masa ditinggalkan kat hotel bajet ni, aku sure hundred percent yang anak dia akan menyesal seumur hidup. Aku tau, memang tk boleh nak salahkan anak dia seratus peratus sebab kita tktau keadaan sebenar tapi walau apa pon alasan dia, aku rasa perbuatan dia ni tetap kejam. Bila tengok nenek ni pulak, aku teringat kat nenda aku. Kesiannya masya-Allah. Tapi alhamdulillah la nasib nenek ni pon dah terjamin dan anak dia pulak dah dapat kerja. Bila aku baca news paper dan anak dia kata dia sakit mata, and I was like..what kind of excuse is that?! Sebak aku tengok gambar nenek ni menangis dalam Harian Metro. Apala perasaan dia bila dapat tau yang anak sendiri sanggup tinggalkan dia sorang sorang kat hotel bajet. Haih manusia
Another weird case. Mulanya heboh 1 Malaysia yang budak perempuan ni diculik masa keluar beli topup dengan dua adik dia. Kat facebook & twitter pon kecoh lah meluahkan rasa simpati kat budak perempuan ni termasuk aku. But the real thing is...

...dia kata dia tk diculik pon. Dengan rela hatinya dia melarikan diri dari rumah dan lepak kat rumah boyfriend dia yang berumur 26 tahun sebab kononnya ada tekanan perasaan. Atuih! Menyampah pulak aku, PMR pon tk lepas lagi. Aieee gila pelik, dahla boyfriend beza umur punya jauh manahala. Aku ni bukanlah nak mengutuk tapi tk ka malu, 1 Malaysia tau pasai dia ni. Buat menyusah mak bapak ja. Yang parents punyalah susah hati menangis merambu ramba kat rumah, dia boleh watlek watpeace lepak rumah boyfriend. Haha mana bodo pon kan. Kalau aku jadi parents dia, dah sah sah aku ligan budak ni dengan penyapu. Ni yang bangga nak habaq aku tkdak boyfriend ni ahakz. Entah apa cikgu cikgu dia kata kat dia. Mulanya orang simpati bila dapat tau yang dia diculik, lepastu bila dah dapat tau benda sebenar, perasaan kesian tu terus automatik berubah jadi menyampah. Polis tobat bengang haha. Benda macam ni pon ada noh.

Lepas ni entah apa benda apa pulak yang nak jadi. Semoga pembunuh Dirang mendapat balasan yang setimpal. Semoga anak kepada Makcik Faridah tu insaf dengan apa yang dia telah buat. Dan semoga Siti Nur Fatihah lepasni dapat pikiaq sebagai seorang manusia yang waras. Janganlah dok buat kerja gila sangat, dapat malu ja. Bukan syok pon.

Oh yes. Congratulations to Mukh Current sebab dapat straight A. Tahniah kepada Cik Nurul Afiqah sebab dapat 7A. Dan tahniahlah kepada seluruh warga astech yang dapat result elok. =) 2013 nanti giliran aku pulak insyaAllah, kalau umur panjang.